Personeliniz ve Bulunduğunuz Sektörle İlişkileriniz Nasıl ?

LÜTFEN SONUNA KADAR SABIRLA OKUYUNUZ..

Endüstri İlişkileri ve Personel Yönetimi Faktörlerinin Analizi

     

      Para ve maddi üretim araçları bir işin başarısında yalnız başına başarı etmenleri oluşturmamaktadır.Çünkü  her işletme personele yani beşeri faktörlere ihtiyaç duyar ve bu faktörün önemini küçümseyemez.Birçok aile işletmelerinde de bu nedenle gelecekte tepe yönetimine kimin getirileceği konusu ve bunun garantiye alınması hususu temel sorunu oluşturmaktadır.Ülkemizdeki türk aile şirketlerinde de aynı konu önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.Bunun yanında ise, Uygun yetenek, bilgi ve becerideki personelin istihdamı (işe alınması) için yöntemler geliştirmek ve personelin gerek mesleki ve gerekse de yönetsel bilgi ve becerisini geliştirecek eğitim tedbirlerini başvurmak gereklidir.İşletme analizlerinde iş gücü ve yönetici personel açısından incelenecek güçlü ve zayıf olunan noktaların değerlendirmesi hususu ise ikinci konuyu oluşturmaktadır.Özellikle anahtar nitelikteki kadroları dolduran yönetici personelin her biri için kesin bir bilgi ve beceri değerlemesine gitmek kaçınılmaz olmaktadır.Her şeyden önce, örneğin pazarlama yöneticisi satışlar ve işletmenin karlılığını arttırmaktan yosun bir nitelikte ise yeni bir ürüne piyasaya sunmak neye yarayacaktır.Bu kısımla uygulamada çok az işletme işe uygun personelin seçimi ve işe yerleştirilmesi için mükemmel olanaklara sahiptir.Bundan sonra işletmenin sorumlu yöneticileri işe alınan kişilerden nasıl yararlanabileceklerini düşünmek zorundadırlar.O takdirde iyi bir işe alma organizasyonunun uygun bir eğitim ve geliştirme faaliyetleri ile personelin iş ve görevlere uygun bir dağılımı izlemelidir.Bu kısımla ilgili olarak da bir değerleme listesi vereceğiz.

      Vermiş olduğumuz liste endüstri ilişkileri ve personel faaliyetlerinin sağlayacağı stratejik avantajları analiz etmeye yarayacaktır.Personel ve endüstri ilişkileri bölümünün etkin faaliyetleri ile diğer bölüm yöneticileri ile arasındaki iş birliği stratejik avantajları sağlayacak sonuçları doğuracaktır. 

            Bazı işletmeler yüksek kaliteli ve çok verimli ve sadık personel ve yöneticileri işe alır ve çalıştırırlar.Örneğin Amerika Birleşik Devletlerinde IBM General Electric Texas Instruments gibi işletmeler bu konuda isim yapmışlardır.Bu personel tüm işletme fonksiyonları ile ilgili kararları aldıkça bu işletme için yaşamsal bir avantaj olabilmektedir. Hatta bu uğurda bazı işletmeler diğer firmaları satın alır veya onlarla birleşirken sadece onarlın yüksek kaliteli yöneticileri ve personeli nedeni ile bu kararı verebilmektedir.

            Ayrıca, güçlü sendikal faaliyetlerin olduğu endüstri alanlarında çalışan firmaların stratejik bir dezavantajı sahip olduğu söylenebilir.Bu durum hem grev ve lokavt riskini arttırmakta hem de direkt işçilik maliyetlerinin artışına neden olmaktadır.

Şimdi endüstri ilişkileri ve personel yönetimi ile ilgili olarak hazırladığımız stratejik avantaj etmenlerini gözden geçirelim.

1)                          Yönetici ve icra personeli rakip işletmelere göre yüksek kalitede midir?

                (bilgi, yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyi bakımından)

2)                          Personel kadroları işletmenin faaliyetleri ve gelişme stratejilerine uyum sağlayabilecek miktar ve kalitede midir?

3)                          Yöneticilerin fonksiyonel alanlarındaki teknik bilgi ve tecrübeleri ile yöneticilik bilgileri arasında denge : Yöneticiler üst kademelere terfi edebilecek şekilde eğitilerek hazırlanmışlar mıdır? Üst kademe yöneticileri takım ruhunu benimsemiş bir işbirliği şeklinde birlikte çalışma alışkanlıklarına sahip midirler? Rakiplerle kıyaslanırsa durum nasıldır?

4)                          Sendikalarla etkili bir ilişki kurulabilmiş midir? Rakiplerle kıyaslanırsa durum nedir?

5)                          Etkili ve verimli bir personel ilişkileri politikası : İşe alma, motivasyon, değerleme ve terfi, eğitim ve geliştirme ücretlendirme ve diğer sosyal imkanları rakiplere kıyasla nasıldır?

6)                          Ücretlendirme, işgücü devri ve devamsızlıkları göz önünde bulundurarak düşük işgücü maliyetlerinin durumu rakiplere oranla nasıldır?

7)                          Personelin işletmeye olan bağlılığı ve sadakat derecesi nasıldır?

8)                          İşletmenin sahip olduğu kurmay ve danışma(müşavir) personelin miktarı, kalitesi ve onlardan yararlanma durumu nedir? 

İşletmenin güçlü bir sendika ile karşı karşıya olmasına rağmen bu örgütlerle iyi ilişkiler geliştirebilmesi işletme için olumlu bir stratejik avantaj yaratacaktır.Ayrıca personelin iyi seçilmesi, iyi eğitilip, iyi bir şekilde motive edilmesi stratejik gelişme planımızın yaşamsal olan odak noktasını oluşturmaktır.Eğer bu hususlar mevcut değilse stratejik faaliyetlerimiz önemli ölçüce sınırlanış olacaktır.

Dr. Erol Eren’in İşletmelerde Stratejik Planlama ve Yönetim adlı eserinden derlenmiştir.


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :


Tüm Hakları Saklıdır. © ALP DENETİM


Web Designer - SİNOBİL YAZILIM ®