Yatırım Teşvik Belgesinde Son Durum

YATIRIM TEŞVİK MEVZUATINDA SON DURUM

             GİRİŞ                                                            :

        Teşvik Belgeli yatırımlarda uygulanacak esaslar ,06.10.2006 tarih 26311 No.lu Resmi Gazete’de yayınlanan  Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ile yeniden düzenlenmiştir.( www.hazine.gov.tr/mevzuat/karar_2006_10921.pdf )

         Kararda eski Teşvik Mevzuatından çok farklı hususlar olmamakla birlikte ,bu yazıda satır başlarıyla konu irdelenecektir.

           YATIRIM TEŞVİK MEVZUATININ SON DURUMU      :

           2003/Nisan ayından bu yana  Teşvik Mevzuatı oldukça değişmiştir.Eski hükümlere göre yapılacak Teşvik Uygulamaları Teşvik Belgeli veya teşvik belgesiz olabilmekte idi. Son olarak 31.12.2005 tarihi itibariyle mevcut olup faydalanılamayan yatırım indirimi 2006-2007 ve 2008 yılı kazançlarından mahsup edilebilecektir.

 Eski durumda teşvik belgesiz olsa dahi  (Gelir Vergisi Kanunu Mad.19 kapsamında) Yatırım İndirimi istisnası var iken, şu anki mevzuata göre Yatırım İndirimi istisnası yasada yer almamaktadır.Dolayısıyla Gelir veya Kurumlar Vergisi’ den istifade söz konusu değildir.

 Peki Teşvik Belgesi alınmasının işletmelere faydaları olacak mıdır ?

 Teşvik Belgesi almak işletmeye ne sağlayacaktır ?

 Teşvik Belgesi almak işletmeye ;

 1) Gümrük Vergisi Muafiyeti, ( Makine ve teçhizatta gümrük vergisi ödenmez)

 2-Katma Değer Vergisi İstisnası,(Makine ve teçhizatta KDV ödenmez )

 3-Faiz Desteği sağlamaktadır. ( Kullanılacak kredilerde faiz desteği sağlanır)

 Teşvik belgesi almak için sabit yatırımın parasal büyüklüğü ne olmalıdır ?

 1-Kobi yatırımları için asgari 200.000 YTL. azami  2.000.000 YTL.,

 2-Finansal kiralama şirketleri kanalıyla yapılacak yatırımların asgari 200.000 YTL.

 3- Diğer yatırımların asgari 1.000.000 YTL. sabit yatırım olması gerekmektedir.

 Kobi nedir ? Ölçütleri nelerdir ?

    Kobi tanımı 18.11.2005 tarih ve 25997 sayılı  resmi gazetede yayınlanan 2005/9617 Yönetmelikte kapsamlı olarak yapılmıştır.

 Kobi :  250 kişiden az işci istihdam eden,yıllık net satış hasılatı yada mali bilanço büyüklüğü 25 Milyon YTL. yi aşmayan işletmelerdir.Kobi’ler kendi arasında ayrıca sınıflandırılmaktadır.Bunun için (www.hazine.gov.tr/mevzuat/2005_9617_yonetmelik.pdfadresine bakılabilir.

             Teşvik Belgesi almak için nerelere müracaat edilmelidir ?

             Teşvik Belgesi almak için aşağıdaki ayrıma göre hareket edilmelidir.

 1-Ar-ge yatırımları,Kobilerin yapacağı yatırımlar,yabancı sermayeli yatırımlar ve imalat ve tarımsal sanayi sektöründe yapılacak sabit yatırım tutarı 8 Milyon YTL. yi aşan yatırımlar için Hazine Müsteşarlığı’na,

 2-İmalat ve tarımsal sanayi sektöründe yapılacak, yukarıda 1.bende belirtilenler dışında kalan ,sabit yatırım tutarı 8 Milyon YTL. yi aşmayan yatırımlar için Müsteşarlıkca yetki verilmiş Sanayi  Odası  var ise bu odaya veya Müstaşarlığa müracaat etmek gerekecektir.

             SONUÇ                                 

     Teşvik Belgesi alınması; Yatırım İndirimi istisnası sağlamamakla birlikte Gümrük Vergisi muafiyeti,KDV.istisnası ve Faiz Desteği sağladığından,işletmeler açısından önemli bir destektir.Sağlanan desteklerin parasal tutarları iyi hesaplanmalı ve faydalanmaktan kaçınılmamalıdır.Yatırım Teşvik Belgesi  prosedürü oldukça kolaydır ve şeffaf davranan işletmelerin talep etmesinde fayda vardır.

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :


Tüm Hakları Saklıdır. © ALP DENETİM


Web Designer - SİNOBİL YAZILIM ®