LİMİTED VE ANONİM ŞİRKET ORTAKLARININ ŞİRKETLERİNDEN MAAŞ ALMASI MÜMKÜN MÜDÜR ?
I- GİRİŞ: Günümüzde ticari,sınai,hizmet ve diğer alanlarda en çok kurulan şirket türleri limited ve anonim şirketlerdir.Şirket ortakları sadece kurucu ortak olarak kaldıkları gibi bilfiil şirket bünyesinde çalışmada yapabilmektedirler.
II- ŞİRKET ORTAĞININ ŞİRKETİNDEN MAAŞ ALMASI MÜMKÜN MÜDÜR?
Vergi muamelelerinde esas olan gelir ve giderin gerçek olup olmamasıdır. Şirket ortakları bilfiil şirket işlerini görmeleri durumunda Genel Kurul’un kararı doğrultusunda “Çalışan Ortaklarına” ücret ödeyebilirler. Ortağın Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu üyesi olması önemli değilir. Eğer ki; şahsi mesaisini tamamen veya kısmen şirket işlerine ayırıyorsa ,yaptığı işler karşılığı ücret alma hakkı mevcuttur.Tatbikatta ücret ödemeleri Huzur Hakkı,aylık yönetim ücreti, denetçi hakkı,denetçi parası gibi değişik adlarla ödenmektedir.Her ne ad altında ödenirse ödensin,ortakların şirketten aldıkları “ücret” olarak adlandırılır. Bedeli nakdi veya ayni veya sair şekilde bir menfaat olarak ödenmesi sonucu değiştirmeyecekir. Kısacası şirket ortakları ortak oldukları şirketten ücret alabilirler.
III- ORTAKLARIN ÜCRETLERİNDEN VERGİ VE SSK PRİMİ KESİLECEKMİDİR ?
Her halukarda şirket ortaklarının aldıkları ücretler gelir vergisi ve damga vergisine tabi olacaktır.
Sosyal Güvenlik pirimi yönünden ise durum farklı olacaktır.
a) Ortak ; tam zamanlı veya kısmi zamanlı olarak şirkette bilfiil çalışmakta ise ssk primi çalıştığı günlere isabet eden tutarda ödenecektir.
b) Ortak; ssk veya emekli sandığından emekli aylığı almakta ve fakat şirkette bilfiil çalışmakta ise ilgili ssk mevzuatuna göre destek primi ödenerek çalışacaktır.
c) Ortak ; bağkur’dan emekli ise belli tutarda emekli aylığından kesilmek suretiyle şirketinde çalışacaktır.
Vergi mevzuatı açısından ne şekilde çalışıldığının önemi olmayıp,her halukarda vergi ve damga vergisi ödenecektir.
IV- ŞİRKET ORTAKLARINA ALDIKLARI ÜCRETTEN DOLAYI VERGİ CEZASI KESİLİR Mİ?
Kural olarak şirketinden maaş alan ortağa vergi cezası kesilmez.Ancak vergi kanunları açısından durumun gerçekliği araştırılabilir.Kurumlar Vergisi Kanunu 11.maddede yer bulan Transfer Fiyatlaması Yöntemine göre alınan ücret ve benzeri ödemelerin gerçekliği ve gerçek olduğu ileri sürülecek hususların ispatlanabilmesi mükellef açısından önem taşır.
Şirket kazancının örtülü dağıtımına engel olmak ve şirketin ödeyeceği verginin aşındırılmasını engellemek açısından ortaklara ücret öderken şunlara dikkat edilmelidir.
a) Ücret ortak tarafından hak edilmelidir.Ücret ödenmesi için o şirkette bir iş,bu işi yapacak birine ihtiyaç olmalıdır. Her hangi bir sorumluluk yüklenilmeden veya çalışan ortağın mesaisiyle şirkete olumlu bir hizmeti yoksa ücret ödenmemelidir. Hayali iş ve işlemler karşılığı ücret ödenmiş olmamalıdır.
b) Ücret ödemesi benzer iş ve işlemlere ödenen ücretlere eşdeş olmalıdır.Piyasada bu işi bu ortak yapsaydı kaç para verilirdi veya dışarıdan birini şirkette istihdam etsek ne kadar öderdik diye araştırılmalıdır.
c) İşletmenin cirosu,karı,faaliyet konusu dikkate alınarak yüksek ücret ödemenin önüne geçilmelidir.Nasılsa gidere yazıyoruz diye yüksek ücret ödenmemelidir.
V- SONUÇ : Şirket ortakları ortak oldukları şirketlerden ücret ve ücret benzeri ödeme alabilirler.Önemli olan gerçek bir duruma dayanan şekilde ücret almaktır.
Ancak yukarıda anlatılan durumlara uymayan ödemeler şirketlere ilave vergi ve cezalar salınmasına yol açar.
Yorumlar |
|
Yorum Ekle |
|
Tweet |
|