ÖRTÜLÜ SERMAYE : MÜKELLEFİN DARALAN VERGİ KISKACI
1-AÇIKLAMA :
Kurumlar Vergisi 2006 yılı içinde değişti ve önceden beri var olan ama net ifadelerle yer almadığı için daima eleştiri konusu olan Örtülü Sermaye Kavramına yepyeni bir çehre kazandırıldı. 3 Nisan 2007 tarih ve 26482 No.lu Resmi Gazetede yayınlanan 1 Sıra No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği Örtülü Sermayeyi çok net şekilde açıklamış bulunuyor.Anlaşılan AB sürecinde ilerleyen ülkemizde yeni ihtilafların kapısı Örtülü Sermayeden kaynaklanan Vergi incelemeleri olacak
2-ÖRTÜLÜ SERMAYE NEDİR ?
Yasal açıklamalara geçmeden evvel “Örtülü Sermaye”den ne anlaşılması gerektiğini açıklayalım: Örtülü Sermaye bir işletmeye rutin ilişkilerin dışında bazı peçeleme yöntemlerini kullanarak ya da kullanmayarak dışarıdan ortaklar yada ortaklarla dolaylı yada dolaysız sermaye konması ve bunun karşılığında bu işletmeden hangi tarzda olursa olsun menfaat temin edilmesidir. 1.Sıra No.lu KV.Tebliğinde yapılan açıklamalara göre Örtülü Sermaye :Kurumların ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden doğrudan yada dolaylı olarak temin ederek kullandıkları her türlü “borcun”, hesap dönemi içinde her hangi bir tarihte “kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı” dır. İşletmede kullanılan borcun örtülü sermaye sayılabilmesi için; - Doğrudan veya dolaylı olarak ortak veya ortaklarla ilişkili kişiden temin edilmesi, - İşletmede kullanılması, -Bu şekilde kullanılan borcun her hangi bir tarihte dönem başındaki sermayenin üç katını aşması gerekmektedir.
3- ÖRTÜLÜ SERMAYE İLİŞKİSİNDE ORTAK KİMDİR ? Örtülü Sermayeye göre yapılacak vergi incelemelerinde ; eğer şirketin hisseleri İMKB.nda işlem görüyorsa % !0 nispetinde , bunun dışında kalan şirketlerde her hangi bir orana bağlı olmaksızın şirkete resmen ortak olan kişi ve/veya kurumdur.
4- ORTAKLA İLİŞKİLİ KİŞİ KİMDİR ?
Örtülü Sermaye uygulamasında ortakla ilişkili kişi ; - Ortağında doğrudan veya dolaylı olarak en az %10 oranında ortağı olduğu veya en az % 10 oranında oy veya kar payı hakkına sahip olduğu bir başka kurumu ya da, - Doğrudan veya dolaylı olarak ortağın veya ortakla ilişkili bir kurumun sermayesinin oy veya kar payı hakkına sahip hisselerinin en az %10’unu elinde bulunduran gerçek kişi veya kurumu ifade etmektedir.
5- İŞLETMEYE VERİLEN BORÇ KARŞILIĞINDA FAİZ ALINMAMASI CEZAYA ENGEL MİDİR ?
İşletmeye ortaklar ya da ortakların ilişkide olduğu kişiler tarafından verilen borçlar karşılığı faiz, komisyon yada başka bir adla menfaat temin edilmemesi durumunda ceza olmayacaktır.
6- ÖZSERMAYE NEDİR ? Örtülü Sermaye incelemesine esas Öz sermaye kurumun dönem başındaki (Mevcutlar +Alacaklar) toplamından borçların düşülmesinden sonra kalan kısımdır. Örneğin: 1 Ocak 2007 tarihinde işletmenin –Mevcutları = 50 birim, Alacakları= 200 birim,Borçları = 100 birim olursa (50+200)-(100=150 birim öz sermayesi olur.
7-ÖRTÜLÜ SERMAYEDE NASIL VERGİ CEZASI HESAPLANIR ? Yukarıda 2.bölümde anlattığımız gibi herhangi bir tarihte öz sermayenin 3 katını aşan kısım Örtülü Sermaye sayılacak ve şirkete bu kısma isabet eden ve ortak yada dolaylı yada dolaysız ortaklık ilişkisi olan kişilere ödenen faiz, komisyon ve sair ödemeler kanunen kabul edilmeyen gider kabul edilecek ve aşan faiz, komisyon vesair üzerinden salınacaktır. Örtülü Sermaye Cezasını örnekleyelim: Antik A.Ş.’ne 2007 yılında 2006 yılıyla alakalı vergi incelemesi yapılmıştır.İnceleme sırasında 30.09.2006 tarihi itibariyle şunlar tespit edilmiştir: -Şirketin öz sermayesi = 1.000 YTL., Ortak A’dan alınan borç 300 ytl, Ortak B’den alınan borç 500 ytl, D Bankasından alınan kredi 2.000 ytl, şirketin %10 ortak olduğu E şirketinden 3.000 ytl.olup toplam borcu 5.800 ytl.dir. Örtülü Sermaye hesaplanmasında banka borçları dikkate alınmaz.5.800 ytl borçtan 2.000 ytl. banka borcunu mahsup edersek 3.800 ytl. ortak yada ortaklarla ilişkili kişilerden alınmış borcu vardır. Şirket borç aldığı ortaklarına ve şirketin ortak olduğu şirkete hiç bir faiz ödememiştir. Şirket ne kadar üzerinden Örtülü Sermaye cezası ödeyecektir ? Şirketin öz varlığı 1.000 ytl olup 3 katı 3.000 YTL. yapar. Şirket öz sermayesinin 3 katını aşan ölçüde borçlanmış olmasına rağmen ceza ödemeyecektir. Ancak ortaklarına faiz ödemiş olsaydı 3 katı aşan kısma isabet eden faizi gider düşemeyecekti.
8- ALINAN AVANSLARDA ÖRTÜLÜ SERMAYE HESABINA DAHİLMİDİR ? İşletmeler ya sipariş üzerine çalıştıklarından yada daha hesaplı mal almak amacıyla Sipariş Avansı verirler. Alınan Sipariş avansları da İşletmenin ortaklardan yada ortaklarla ilişkili olduğu kişilerden gerçekleşirse Örtülü Sermaye hesabında dikkate alınır.
9- ŞİRKETİME FAİZ ALMADAN BORÇ VERMEMİN SAKINCASI VAR MI? Vergi İncelemelerinde Ortaklar Cari hesabı dikkatle incelenir. Eğer şirketinize borç vermek icap ediyorsa bunu sermaye artırımı yaparak gerçekleştirmek daha doğru olur. Böylelikle doğabilecek ihtilafların önüne geçmiş olursunuz.Kaldı ki bankadan faiz geliri yada finans kurumlarından kar payı vs almak varken şirketi bedelsiz fonladığınız tezi pek gerçekçi olmayacaktır.Ayrıca şirketiniz dışında faaliyetleriniz yada ispat edilebilir gelirleriniz yoksa incelemelerde zorlanırsınız. 10-SON SÖZ : Siz siz olun başınızı ağrıtacak yollara girmeyin.İşletmeye gereken kaynağı sermaye koyarak yerine getirin başınız ağrımasın.Ayrıca uzun zaman hareket görmeyen Alınan Avans hesaplarınızda sorgulamaya neden olur.Muvazaalı yollara girmeden çalışmak en doğrusudur.Kalın Sağlıcakla.
Sevcan Sever
Yorumlar |
|
Yorum Ekle |
|
Tweet |
|