LİMİTED ŞİRKETLERDE PAY DEVRİ NASIL YAPILIR ?
I-GİRİŞ :
İş yaşamının gelişmesi ile birlikte bireysel sermaye ile iş yapılmasının yerine kollektif sermaye ile iş yapılması daha doğru hale gelmiştir.
Sermayelerin birleştirilmesinin ekonomik ve matematiksel olarak daha büyük ölçekte güç birliği yaratmasının yanı sıra, sermaye birleştirmenin sinerjik bir etki yarattığı da yadsınamaz.
Şirketi kurmak kadar ortaklıktan ayrılmakta doğal bir hak gibi gözüksede yasal zemin ve pratikte oldukça katı kurallar ile desteklenen bu olgunun yanı sıra ortaklıktan çıkarılmanın da araştırılması yararlı olacağı kanaatindeyiz.
II- LİMİTED ŞİRKETLERDE PAY DEVİRLERİ NASIL OLUR?
Türk Ticaret Kanununun 520.maddesinde düzenlenen pay devrine ilişkin hükümler şöyledir:
“Bir payın devri, şirket hakkında şirkete bildirilmek ve pay defterine kaydedilmek şartıyla hüküm ifade eder.
Devir hususunun pay defterine kaydedilebilmesi için, ortaklardan en az dörtte üçünün devre muvafakat etmesi ve bunların esas sermayenin en az dörtte üçüne sahip olması şarttır.
Ortağın koymayı taahhüt ettiği sermaye ayın ise , payının şirketin kuruluşunun takip eden üç yıl içinde başkasına devir edemez.
Şirket mukavelesi payların devrini yasak edebileceği gibi yukarıdaki fıkralarda derpiş edilenlerden daha ağır şartlara bağlı tutabilir.
Payın devri veya devir vaadi hakkındaki mukavele yazılı şekilde yapılmış ve imzası noterce tasdik ettirilmiş olmadıkça ilgililer hakkında dahi hüküm ifade etmez.
III-LİMİTED ŞİRKETLERDE ORTAKLIKTAN ÇIKMA/ÇIKARILMA NASIL OLUR ?
Limited şirketlerde pay devrini anlattığımız bir üst başlıktan görüleceği üzere belli usul ve kaideler ile sınırlandırılan pay devirleri, kanun lafzına ve ruhuna uygun olmadıkça hüküm ifade etmemektedir.
Aşağıda belirteceğimiz üzere limited şirketlerin ortalarının ortaklıktan çıkma/çıkarılma durumları şöyle olabilir:
a) Ortaklıktan çıkma: Her ortak, haklı ve doğru sebeplere dayanmak şartıyla şirketten çıkmasına izin verilmesini veya şirketin haklı ve doğru sebeplerden dolayı feshedilmesine mahkemeden isteyebilir.
b) Ortaklıktan çıkarılma : Esas sermayenin yarısından fazlasına sahip olan ortakların mutlak çoğunluğu tarafından muvafakat verilmek şartıyla şirket, haklı ve doğru sebeplerden dolayı ortağın şirketten çıkarılmasını mahkemeden isteyebilir.
IV-SONUÇ :
Anasözleşmede başkaca bir hüküm yoksa ;Limited şirket ortağının pay devri ¾ gibi bir nisabın olur vermesi ile mümkündür.Ayrıca pay devir sözleşmesinin noterde yapılması zorunludur.
Diğer yandan ortaklıktan çıkma ; ya ortakların mutlak çoğunluğun onay vermesi veya haklı ve doğru sebeplerden kaynaklanan şartların tekemmülünün mahkemece kabulü ile mümkündür.
Ortaklıktan çıkarılma hali ise ;mutlak surette çıkarılması arzu edilen ortağın kabulü veya haklı ve doğru sebeplerin mahkemece hükme bağlanması halinde mümkün olabilecektir. Gerek ortaklıktan çıkma ve gerekse ortaklıktan çıkarılma durumunda esas sermaye azaltılmak zorunda kalınacaktır.
Yorumlar |
|
Yorum Ekle |
|
Tweet |
|